Wat hebben we geleerd in de Coronacrisis. Tot nu toe. (Laatste update 29/4)

Laatste update woensdag 19/04, 09:41 uur. Updates worden onderaan toegevoegd.

  • De bezuinigingen van Rutte 1, 2 en 3 met onder andere D66, ChristenUnie, CDA maar ook PVDA zijn (ook) voor de gezondheidszorg desastreus geweest. Mensen ontslagen, ziekenhuizen gesloten (want stapel stenen) met als resultaat dat verplegend personeel, nu 3 maanden na de uitbraak in januari nog steeds vaak zonder afdoende bescherming patiënten moet helpen. Niet alleen gevaarlijk voor het zorgpersoneel maar ook voor hun familie die onbewust besmet kunnen worden. Een rapport uit 2016 heeft dit al voorspeld maar is blijven liggen. Misschien wel in de la van van Rijn.
  • Incompetentie van het Kabinet Rutte 3 is ongekend. Ze hebben signalen van begin januari tot eind februari gemist en zijn daarna gaan downplayen. Daarna riep men groepsimmuniteit, de herd lost het wel op. Lees: de zwakkeren gaan sneuvelen, of de survivors het zouden redden was en is nog onduidelijk. Later werd dit bijgesteld, want verkeerd uitgelegd. We weten nu dat communicatie van een uiterst belabberd niveau is. Amateurs. Men is voornamelijk reactief bezig.
  • De incompetentie van het RIVM is ook ongekend. Door alleen naar de WHO te kijken heeft men signalen van begin januari tot eind februari gemist. Het virus zou hier niet komen, als het zou komen was het niet gevaarlijk en als het dan toch kwam zouden we uitstekend voorbereid zijn. Hierdoor hebben we 7 a 8 weken achterstand opgelopen. Ik, absolute leek, zag al vreemde zaken in Wuhan eerste week januari. In 2e en 3e week was al veel duidelijk. Dit verzaken heeft doden tot gevolg gehad die voorkomen hadden kunnen worden. Als we 6 tot 8 weken eerder het probleem aan hadden gepakt, was de kans groot dat we de eerste waren met de aanschaf van ventilatoren, kapjes en andere beschermende kleding. Nu hangen we ergens achteraan. Door dit verzaken gaan nu duizenden ouderen in verpleeghuizen ten onder.
  • Het ambtenaren apparaat is incompetent. Nu, 3 maanden na de eerste signalen moeten medewerkers in de zorg nog steeds veelal zonder beschermingsmiddelen zorg verlenen. Waar zijn die inkopers? Waar zijn onze buitenlandse connecties? Hoeveel heeft Stef Blok rondgebeld? Waarom heeft niemand de Chinese bouwvakkers ingevlogen die in 10 dagen een ziekenhuis neerzetten? Waarom schakelt onze Koning zijn netwerk niet in? En al die tijd waren mondkapjes in China te koop.
  • Bruins was niet geschikt. Ik laat in het midden of hij incompetent was, niet kon delegeren en daardoor overliep, mentaal te zwak was of dat hij zich een beroerte schrok van de uitvoeringskracht van zijn ambtenaren. Toen hij zich bij de felle vragen van Klaver inde Kamer realiseerde wat er aan zat te komen, ging hij er bij zitten. Ik hoop dat het hem goed gaat en dat hij de tijd neemt om wat te netflixen. Hij zal zelf beseffen dat een functie van het niveau minister niet geschikt is voor hem. We hebben veel aan hem te danken.
  • Door een belabberd Osiris systeem werden mensen die beter werden niet geregistreerd, een goede vraag van Henk Krol in een van de sessies. Henk vond het vreemd. Maar de software bleek niet geschikt. Nog steeds weten we eigenlijk niets en wordt er niets anders gedaan dan getallen vergelijken met de dag ervoor.
  • Door een gebrek aan testen hebben we geen idee hoeveel mensen echt besmet zijn. De getallen die gecommuniceerd worden kunnen we naar mijn idee x5 of x10 doen.
  • Gommers is een kei en kan zeer helder uitleggen hoe het met de IC capaciteit staat. Jammer dat deze man redelijk ver achteraan de chain acteert en afhankelijk is van RIVM en Kabinet.
  • Hugo de Jonge lijkt een onzekere man en probeert dat met schoenen en zijn haar te camoufleren. Bij het laatste debat op 8 april moest ik een paar keer terugdenken aan de laatste momenten van Bruins. Vreemd.
  • Rob Jetten is historie. Voor velen, inclusief mijzelf goed nieuws. Voor de crisis was het al een brok ergernis. Nu bij de coronadebatten komt hij niet verder dan volzinnen en drukke gestures. Niemand stelt hem vragen bij het debat op 8 april, een teken dat het over en voorbij is voor Robje. Hij wordt genegeerd. Het is een kwestie van tijd voordat er bij D66 ingegrepen wordt. Zal mij niet verbazen dat hij volgend jaar niet terugkeert en later anoniem naar Brussel gaat.
  • Met een deel van onze jeugd is het triest gesteld, niveau stoeptegel. Tot eerste week april vinden er nog coronafeestjes plaats.
  • We weten dat ambtenaren druk aan het bestellen zijn. Zucht. Aanbod van Nederlandse bedrijven en tussenpersonen worden genegeerd of in de wachtrij gezet. Dan wordt er een bestelling gedaan, 800.000 ongeschikte mondkapjes voor zorgpersoneel. Dat wil niet zeggen dat deze niet bruikbaar zouden zijn. Ik had graag gezien dat ze aan het plebs uitgedeeld zouden worden om boodschappen te doen. De kapjes lijken onvindbaar. Ze zullen over een jaar of 3 wel boven water komen of ze liggen als in de biomassa oven van D66.
  • De slogan van Rutte, ‘naar ons wordt geluisterd‘, is obsolete.
  • Er zijn ministers die, terwijl er mensen dood gaan en vechten voor hun leven, terwijl we een chronisch tekort aan zorgmateriaal hebben, honderden miljoenen naar het buitenland willen sluizen. Uiteraard weer D66. Geld waar we materiaal voor onze eigen zieke mensen voor hadden kunnen kopen.
  • Een deel van de Amsterdammers is niet meer te redden. Tot 7 april zaten de parken in Amsterdam nog volg met BBQ-ende en borrelende mensen.
  • De groot deel van de groep met allochtone achtergrond doet ook niet mee, er zijn nog steeds hordes mensen op de markt, 1 ½ meter is erg lastig voor hen.
  • Dijkhoff, graaier en fractievoorzitter van de grootste regeringspartij, is nagenoeg onzichtbaar en komt met een lullig videootje.
  • Het Kabinet en de EU maken van de mogelijkheid gebruik om wat zaken er snel door te jassen, zo worden de eerste gesprekken met Albanië opgestart. Albanië mensen, Albanië.
  • Segers (ChristenUnie) en Heerma (CDA) overbodig en onzichtbaar.
  • Van onze Duitse vrienden moeten we het hebben. Fijn om te zien dat de Duitsers voor ons, de bedelaars en de verliezers, de grens openzetten voor IC patiënten. Koesteren die Leute.
  • Onze Koning is onzichtbaar. In deze tijd bewijst hij eens te meer dat hij volstrekt overbodig en irrelevant is. Na een flutspeech waarbij zijn belangrijkste boodschap was dat we het eenzaamheidsvirus kunnen bestrijden, lezen we af en toe dat hij aan het bellen is. Maxima reist nog wat rond om organisaties een hart onder de riem te steken.Als Koning Roodbaerd een fractie van zijn vermogen aanspreekt, kan hij voor heel Nederland voldoende mondkapjes kopen en deze morgen in huis hebben. Daarmee zou hij het Koningshuis voor de volgende 50 jaar veilig kunnen stellen

Ik denk dat we vast kunnen stellen dat deze hele crisis een f****ng drama is. Dat er relatief zo weinig mensen sterven hebben we te danken aan mensen als Gommers. Dit lijkt een zeer capabele man. Uiteraard doet hij het niet alleen en zal een goed team om hen heen hebben. Het geleuter van mensen als Asscher, Klaver en met name Jetten is storend en doet pijn. Hoe hebben dit soort mensen in de Kamer kunnen komen. Hoe kan het dat de VVD die toch voor een groot deel in charge is en hoofdverantwoordelijk voor het managen van de crisis met een groot aantal doden, op 7 a 8 zetels winst staat?

Enfin, bovenstaande lijst is niet compleet. Wat weten we nog meer, nu in positieve zin?

  • Het is goed dat Wiebes niet op het coronadossier zit. Als hij op de plaats van Bruins in de Kamer gestaan had, waren we nu allemaal dood geweest
  • Blijkbaar kunnen, als de nood heel erg hoog is, allerlei maatregelen ineens wel doorgevoerd worden. Er zijn uitkeringen voor mensen in nood, er worden pogingen gedaan om bedrijven te redden en men probeert te handhaven.
  • Wopke lijkt een relbeest te zijn, hij houdt vooralsnog vast om niet mee te doen met Euro- of Coronabonds. Dat het plebs de eerste 10 jaar voor vakantie beter niet naar Italië of Spanje af kan reizen, nemen we voor lief.
  • Tenslotte zullen we ook gaan zien dat, als er eindelijk voldoende mondkapjes zijn, het advies gegeven gaat worden dat iedereen mondkapjes moet gaan dragen. Nu wordt iedere keer de term schijnveiligheid genoemd. Het feit dat ik denk dat Ollongren best wel eens patient 0 zou kunnen zijn is nog steeds niet ontkracht.

Ik hoop dat we de rest leren tijdens de ‘’Parlementaire Enquête Corona Crisis 2020-2021’’. Ik ga er van uit dat we dit jaar en een groot deel van volgend jaar nodig hebben om uit deze s**t te komen. De enquête zal starten in 2022. De verantwoordelijken moeten aangesproken en eventueel aangepakt worden.

Deze Parlementaire Enquête commissie mag wat mij betreft geleid worden door Maarten Hijink van de SP.

– UPDATES –

Er is zoveel ellende in het managen van de corona crisis dat ik besluit om vanaf 11/04 een blog bij te houden met de belangrijkste ontwikkelingen, missers, neppers. Politiek incorrect heb ik al gehoord, maar wel waar en gebaseerd op observeringen en het linken van gebeurtenissen die plaatsvinden.

11/04 (NOS/Volkskrant) – Nederland heeft op 10 februari geholpen om een vliegtuig vol mondkapjes, handschoenen, overalls en andere medische hulpmiddelen van Schiphol naar Wuhan in China te sturen. De Volkskrant heeft een reconstructie gemaakt van het verloop van de coronapandemie in de maand februari. Volgens de krant heeft Nederland niet goed geanticipeerd op de uitbraak van het coronavirus in de rest van de wereld. –

10 februari. Op 28 januari vroeg Baudet een debat in de Kamer aan om over de situatie in China te debatteren. De motie werd afgewezen. Bijna 2 weken later wordt er een vliegtuig hulpmiddelen naar China gebracht. Onze verpleegkundigen staan op 11 april nog steeds grotendeels in de kou.

12/04 (RIVM) Het RIVM meldt dat er 2737 doden zijn door corona. Doordat er nog steeds veel te weinig testen zijn en van veel mensen de doodsoorzaak niet achterhaald wordt of waarvan bekend is dat men corona had, durf ik te zeggen dat we wellicht al boven de 10.000 doden zitten. Voor de mensen die nog aan een griepje dachten, dat is net zoveel of meer dan bij het top griepjaar.

Er zijn ook 25.587 besmettingen geteld. Ook dat is een zware misrekening maar geeft wel aan dat nagenoeg 10% van de mensen met besmetting, uitstapt. Ongekend.

13/04 (FuckRoeper) – Ik ben niet de enige die tegen de inzet van Corona Apps is. Heb ik mij bij de sleepwet al druk gemaakt, nu opnieuw. Niet vanwege het feit dat de doelstellingen van de sleepwet of een Corona App niet goed zouden zijn, dat laat ik aan de lezer. Maar IT en de overheid. Dat sucks gewoon. Met ieder (groot) project kan het twee kanten op gaan. Of de planning wordt rigoureus overschreden, niet met een paar dagen of weken, nee maanden en zelfs jaren. Daarnaast lopen de projecten altijd uit hun budget, niet met een paar ton, nee, miljoenen. In het slechtste geval loopt het project jaren uit en kost het tientallen miljoenen meer dan begroot.
Daarnaast is het management van IT bij de overheid niet in goede handen. We kennen allemaal de Bulgaren fraude en de kindertoeslag drama. You name it. ‘s Lands IT club fucked it. Dus ook Corona Apps. Doe.Het.Niet. het is een kwestie van tijd voordat data op straat ligt.
Lees ook https://www.ad.nl/binnenland/meer-dan-zestig-wetenschappers-sturen-samen-brandbrief-aan-kabinet-over-corona-app~a44c5e2d/

14/04 (RTL – Peter Klein) – Een mooie samenvatting van Pieter Klein ”Waarom keek iedereen weg van de naderende catastrofe?” Lees het artikel op https://www.rtlnieuws.nl/columns/column/5089616/coronavirus-catastrofe-reconstructie

15/04 (MT/Trouw) – De Nederlandse regering kreeg de afgelopen jaren tot drie keer toe het advies om met een integrale aanpak te komen voor een mogelijke pandemie, maar actie bleef uit. Dat blijkt uit een reconstructie van Trouw. Gezondheidsadviseur Ger Steenbergen, die in 2018 tevergeefs pleitte voor een ‘global health strategy’: ‘Het Nederlandse beleid wordt vooral bepaald door de onenigheid tussen het ministerie van volksgezondheid, welzijn en sport en het ministerie van buitenlandse zaken.’ Lees het artikel op Trouw: https://www.trouw.nl/zorg/kabinet-negeerde-adviezen-over-pandemie-aanpak~be47581a/

15/04 (WNL) – Er kan niet verwacht worden van artsen en andere hulpverleners dat zij, zonder voldoende beschermingsmiddelen, met coronapatiënten werken. Dat oordeelde artsenfederatie KNMG vrijdag. “Ik vind dat er een inschattingsfout is gemaakt. De mogelijkheid dat zorgverleners anderen besmetten is veel groter dan eerder is aangenomen”, zegt directeur van Buurtzorg, Jos de Blok in Goedemorgen Nederland op NPO1. Lees verder op WNL.

15/04 19.00 uur (Persconferentie Rutte en de Jong) – We wisten het natuurlijk allemaal al. Waarom is er nog geen advies om mondkapjes te dragen? Vandaag wordt in de persconferentie verschillende malen indirect gezegd dat het advies om nog geen mondkapjes te gaan (moeten) dragen, ingegeven is door schaarste. We hebben gewoonweg niet genoeg beschermende middelen in dit land. Wat er is gaat naar zorgpersoneel. Terecht. Maar die hebben ook niet genoeg. Let wel, we zijn nu 3 maanden na de uitbraak in Wuhan. 3 maanden.

Ik durf onderhand te zeggen dat deze beleidsmakers, die zich continue verschuilen achter de ‘experts’ van het RIVM en OMT, schuldig zijn aan honderden, misschien wel duizenden doden. Ik hoop dat ik de parlementaire enquête nog mee mag maken.
Meer lezen: https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/politiek/artikel/5092006/corona-coronacrisis-aanpak-kabinet-crisis-mccb-mark-rutte-hugo-de

16/04 – Debat Tweede Kamer – Er is al langer gesteggel rond mondkapjes. De hele wereld gebruikt mondkapjes. Wij niet. Volgens Rutte en de Jonge zeggen de experts (RIVM, OMT) dat het geen zin heeft. Schijnveiligheid, want ze helpen niet. Tijdens het debat liegt Rutte nog, uiteindelijk laat hij doorschemeren wat iedereen al langer wist. Omdat we niet genoeg mondkapjes hebben, zelfs het zorgpersoneel heeft nog forse tekorten, wordt er geen advies gegeven. ”Indien de situatie veranderd” zou het best mogelijk zijn dat toch het advies gegeven wordt. Lees: als we eindelijk spullen binnen krijgen. Op dit moment, 16 april, 3 maanden na een eerste uitbraak in Wuhan, is er nog steeds onvoldoende materiaal en gaan er mensen dood door nalatigheid van deze regering. Als een deel van de 250 miljoen kapjes / maskers binnen zijn voorspel ik dat het advies door ”de experts” gegeven wordt. Tot die tijd worden mensen onnodig besmet en gaan onnodig dood.

Wat mij ook opvalt in het debat is dat iedereen, behalve Rutte en de Jonge, het er over eens lijken te zijn dat mondkapjes een optie zouden moeten zijn. Wat ik dan niet begrijp is waarom deze vraag niet keihard gesteld wordt. En als daar geen antwoord op komt, het Kabinet naar huis gestuurd wordt.

Schijnveiligheid, schaarste, verdeling van de schaarste, ik kan het niet meer aanhoren. Ik zet het debat uit, de eerste keer maanden dat ik het echt niet meer aan kan zien.

Leugenaars. Faal.

Deze kwam ik ook nog tegen, als input voor de parlementaire enquete: https://www.limburger.nl/cnt/dmf20200415_00156309/kabinet-negeerde-jarenlang-adviezen-over-pandemie-aanpak

17/04 (Gelderlander) – Verpleeghuizen en thuiszorgorganisaties stonden wekenlang achteraan bij de verdeling van mondkapjes. Dat was een bewuste keuze van het kabinet, blijkt uit een reconstructie door de Gelderlander. Klachten en waarschuwende woorden drongen niet door. Lees, luister en huiver.

https://omny.fm/shows/achter-het-verhaal/corona-update-stille-ramp-in-verpleegtehuizen-thui/

18/04 (NOS) – Het gaat maar door. Nu de regering ziet dat de Herd het niet gaat redden, we zitten pas op zo’n 3,1% groepsimmuniteit en 60% duur dus een jaar of 10, moeten we aan de Corona Apps. Twee weken terug besloten, vandaag en morgen een zogenaamde Appathon. 7 bedrijven krijgen de mogelijkheid een app te ontwikkelen waarmee in kaart gebracht kan worden waar, wanneer en wie positief getest is en of je zelf in de buurt van een Coroneer geweest bent. Een tweede app moet zorgen dat je contact met de huisarts kunt houden. Ik ben zelf van de apps, maar niet van deze apps. En een app van de overheid is het laatste wat ik wil. We weten allemaal hoe de overheid met IT om gaat.

Dat dit initiatief 100% past in de grote faal chaos van de corona crisis in Nederland, maakt dit artikel duidelijk. Een artikel van de NOS, normaal spreekbuis van het Kabinet, maakt er gehalt van. Maar morgen hebben ze nog een dag, hopelijk wordt het nog wat.

https://nos.nl/artikel/2330914-overheid-presenteert-zeven-corona-apps-maar-nog-veel-zorgen.html

19/04 – Appathon nieuws (RTLnieuws) – Binnen 24 uur al datalek bij mogelijke corona-app Covid19 Alert. Bij corona-app Covid19 Alert is een datalek aangetroffen. De app is één van de zeven mogelijke corona-apps voor Nederland en is dit weekend gepresenteerd aan het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. In de broncode van Covid19 Alert die gisteren online is gezet, zijn oude bestanden te vinden met daarin bijna 200 volledige namen, e-mailadressen en versleutelde wachtwoorden van gebruikers van een andere app, waar de corona-app aan is gelinkt.

Dit hele initiatief past uitstekende binnen het niveau van aanpak van de Covid19 crisis; amateurs. Lees zelf verder op https://www.rtlnieuws.nl/tech/artikel/5095321/covid19-alert-datalek-crypto-digibyte-coronavirus-ministerie-app

Ook de tweede dag is niet geheel volgens plan verlopen: Lees: Deskundigen zeer kritisch over zeven corona-apps: ‘Terug naar de tekentafel’. Nog meer lezen? https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2020/04/19/kabinet-beslist-komende-week-over-volgende-stap-inzet-corona-apps

Wat een drama, dit initiatief.

20/04 – De luchtbrug (WNL) – Hoera, de luchtbrig is een feit. Drie (3) maanden na de uitbraak in Wuhan hebben we een schamel vliegtuig met mondkapjes en kleding, honderduizenden kapjes en jassen en brillen. En beter:

Op Schiphol zijn honderdduizenden mondmaskers en tienduizenden isolatiejassen en veiligheidsbrillen uit China aangekomen om hulpverleners te beschermen tegen het coronavirus. Het is de eerste vracht van een veel grotere partij. Deze week moet er in principe iedere dag een soortgelijke lading arriveren. (WNL)

Dit spul komt 2 maanden te laat en is voorlopig natuurlijk nog lang niet genoeg. Wanneer krijgen we het advies om mondkapjes te dragen? Ik vermoed dat we nog een paar dagen moeten wachten.

Verder lezen doe je hier: https://wnl.tv/2020/04/20/eerste-beschermingsmiddelen-komen-aan-via-luchtbrug-elke-week-4-miljoen-mondkapjes-nodig/

21/04 Vandaag een waardevolle dag. Koning Roodbaerd heeft zich weer eens buiten zijn kasteel laten zien. Gisteren zat hij nog relaxt achter zijn Apple gear en bleek hij en Max beide een bril te hebben, vandaag bezoekt hij het UWV en stelt intelligente vragen, onder andere over de robuste systemen van het UWV. Maxima ging ook het land in en had ook tijd voor een coronabezoek.

‘s Avonds de wekelijkse persconferentie met Rutte en de hamstertolk. Sidekick vandaag is Jaap van Dissel. Hugo zat namelijk bij de kapper, Ferd wordt nog steeds uit beeld gehouden vanwege zijn gehakkel rond 1 Juno en van Rijn staat op Schiphol honderdduizenden mondkapjes in te checken.

Half Nederland is ongetwijfeld weer enthousiast over Rutte, een krachtig staatsman die het allemaal haarfijn uitlegt en onder controle heeft. De mensen die de crisis wat beter volgen, weten wel beter. De ene na de ander fout stapelt zich op. Nog steeds.

Alles informatie was gisteravond en vandaag vooraf al verspreid dus er waren geen verrassingen, een werkelijk gênante vertoning.

Ik zag nog wel een ‘dingetje’ voorbij komen, goede input voor de Parlementaire Enquête Corona. Van Dissel, RIVM boy, zei tussen mond en lippen door, dat er vanaf begin februari al monsters Covid19 verzameld werden. Begin februari had men dus al iets in de gaten. Waarom heeft men dan 6 a 7 weken helemaal geen actie ondernomen? Tot half maart is er geen actie ondernomen en is het coronavirus als niet gevaarlijk bestempeld. 6 a 7 weken. Hoe kan dit? Waarom loopt het Kabinet en het RIVM steevast weken achter de ontwikkelen aan?

22/04 – Vandaag weer briefings en in de middag een debat. De briefings heb ik niet kunnen volgen. Ik heb we de opmerking van computerwetenschapper van der Steen gehoord dat bluetooth het niet gaat worden. Iedereen die bluetooth wel eens in de auto gebruikt of voor andere apps kan dat beamen. Dat staat dus haaks op de mening van de Rijks CIO van gisteren. Het is maar dat je het weet.

Verder kunnen we nu constateren dat van Dissel te lang met Rutte in aanraking is geweest.

Als er in Nederland geen maatregelen waren genomen om het coronavirus te beteugelen, dan hadden er ruim 23.000 patiënten extra op de intensive care moeten liggen. Dat zei Jaap van Dissel van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) tijdens de wekelijkse briefing aan de Tweede Kamer. (Bron: Telegraaf).

Ik vind dit echt schandalig. Als het RIVM en van Dissel niet hadden liggen pitten hadden ze 6 a 7 weken eerder actie kunnen ondernemen, waren er wellicht wel 1000 minder doden geweest, was zorgpersoneel niet besmet en hadden wij gewoon op bezoek kunnen gaan in de verpleeghuizen. Een grof schandaal, een dergelijk uitspraak. Een uitspraak die je normaal alleen van een persoon als Rutte verwacht.

Vanmiddag een debat in de Kamer. Leuk omte zien hoe Rutte woest wordt als Marijnissen (SP) haar beklag doet over het voortdurende tekort aan mondkapjes.

Verder het gebruikelijke geneuzel van Jetten en Heerma.

23/04. Vandaag leren we dat Montenegro zeer content is met de hulp bij het verkrijgen van 7 ton medische artikelen. Door Nederland betaald. Lees: door u en mij. Terwijl ons zorgpersoneel onbeschermd haar werk moet doen.

Het is ongekend wat er in Nederland gebeurd, hoe incapabel de Nederlandse regering is. Ik begin een vermoeden te krijgen dat men bewust de boel laat springen. Wellicht zijn we nog met te veel.

24/04 (De Monitor) – “Het virus is volledig uit de hand gelopen in de verpleeghuizen. Het kabinet heeft de hele ouderensector vergeten toen werd nagedacht over hoe we ons moeten beschermen tegen het coronavirus. En dat maakt me boos als ik nu naar de situatie kijk”, zegt Bert Keizer. Hij is specialist ouderengeneeskunde.

Lees het artikel op https://demonitor.kro-ncrv.nl/artikelen/specialist-ouderengeneeskunde-het-kabinet-is-vergeten-de-ouderen-te-beschermen-tegen-corona-ik-word-er-pissig-van

25/04 – Vandaag leren we dat niemand het weet. Ik hoor een podcast waarbij een KNO arts zegt dat hij niet snapt waarom er geen mondkapjes advies is. Ik leer ook dat, als je immuun bent, deze periode van immuniteit wellicht niet zo heel erg lang duurt. Nieuw voor mij, voor u? Dat legt natuurlijk een bom onder het hele concept van Herd Immunity. Bekijk de video of beluister de interessante podcast van Cafe Weltschmerz: https://www.cafeweltschmerz.nl/de-overheid-had-weinig-keus-ramon-bril-en-eize-wielinga/

Daarnaast blijkt het aantal opnamen in Brabant fors toegenomen, zie https://www.omroepbrabant.nl/nieuws/3194351/Forse-toename-van-aantal-nieuwe-coronapatienten-in-ziekenhuizen-Dit-baart-ons-zorgen Op dit moment heeft men nog geen verklaring.

Als klapper lezen we dat het RIVM meldt dat er weer minder opnames zijn en geen zogenaamde tweede golf verwacht (https://nos.nl/artikel/2331677-rivm-experts-kans-op-snelle-opleving-virus-nu-buitengewoon-klein.html). Een gerenommeerd viroloog in Duitsland, Christian Drosten, verwacht juist wel een tweede golf. (Duitstalig) Ik neig er naar om de Duitser te geloven.

Meer lezen op de door u gesponsorde site Joop: https://joop.bnnvara.nl/nieuws/duitsland-bereidt-zich-voor-op-tweede-zwaardere-golf-van-coronavirus

Ook de WHO meldt vandaag dat er nog geen bewijs bestaat dat mensen die hersteld zijn, ook beschermd zijn tegen een volgende besmetting.
Ik vraag mij al langer af wat de lange termijn gevolgen zijn van het virus. Ik lees over bloedproppen in de hersenen en problemen met het hart naar aanleiding van Covid19 besmettingen. En wat zijn de consequenties voor kinderen die zogenaamd geen besmettingen door kunnen geven?

29/04 – (Trouw) – Vandaag leren we wat velen die het nieuws op Social Media volgen, al langer wisten. De regering heeft veel te laat gehandeld en is verantwoordelijk voor het nog steeds ontbreken van voldoende beschermingsmateriaal voor mensen in de verpleeghuizen. Ook zijn er geen mondkapjes voor de man op de straat. De hele wereld loopt met een mondkapje. Tot op de dag van vandaag wordt ontkend dat dit geen zin heeft. Wel zien we dat de houding van de experts aan het veranderen is. Het RIVM zegt nu dat bij nieuwe ontwikkelingen opnieuw gekeken moet worden of mondkapjes zinvol zijn en dat de situatie kan wijzigen.

Een stel idioten en lafaards. Meer kan ik er niet van maken.

Ze hebben van half januari tot half maart geen vinger uitgestoken terwijl de hele wereld actie ondernam of zich voorbereidde. Het RIVM, de ‘Experts’ hebben lang volgehouden dat er niets aan de hand was en, als er wel iets aan de hand was, we goed voorbereid waren. Niets van dit alles en dat is te lezen in het interview met viroloog Cees Hertogh in Trouw ‘‘Met de kennis van nu, hadden we het anders aangepakt in verpleeghuizen’’: https://www.trouw.nl/nieuws/met-de-kennis-van-nu-hadden-we-het-anders-aangepakt-in-verpleeghuizen~b968bc24c/

Daarnaast zie ik verreweg de meest schokkende tweet in weken vorbij komen. Afkomstig van de Europese Commissie.  

Deze club zegt dat men op 9 januari een alert naar alle lidstaten verstuurd heeft. 9 januari. Op 9 maart, dus 2 maanden later, is er nog geen concrete actie door Nederlandse beleidsmakers ondernomen. Wat mij betreft zijn de expert van het RIVM, het OMT en het kabinet schuldig aan onnodige doden.

Had men eerder actie ondernomen, dan hadden we materiaal gehad. Was de IC capaciteit eerder opgeschaald. Was er minder stress rond de IC capaciteit en had men zich ook op verpleeghuizen kunnen richten. Doordat de eerste maand tot 6 weken, terecht, naar de IC’s ging, zijn de verpleeghuizen en het zorgpersoneel vergeten. Een grof schandaal. Tot op de dag van vandaag, het is bijna 9 mei dus we zijn 4 maanden verder, is materiaal nog steeds een probleem.

Ondertussen gaat de slachting gewoon door en zijn er vandaag 100 mensen meer overleden dan gisteren. Ook in Duitsland maakt men zicht zorgen.

Ik ben bang dat we ons nu al voor een tweede wave op kunnen maken. Dus Fuck You aan allen die de laatste twee weken maar riepen dat ouderen niet meer dan dor hout zijn, dat de economie kapot ging en dat daarom de deuren open moesten. Je kent ze wel, Marianne, Sander en Jort. BN-ers en proleten eerste klas.

One Comment Add yours

  1. raymondpeil says:

    Helder. My thoughts exactly ! ;=)

    Like

Leave a comment